Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

    Oog op mensen én de toekomst. Altijd.

    Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Als familiebedrijf denken wij bij alles wat we doen na over de gevolgen voor toekomstige generaties. Wij geloven in ondernemen vanuit de kracht van mensen. Ontwikkelingen om het voor mens en natuur beter te maken, grijpen wij met beide handen aan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor ons niet alleen een mooi verhaal op papier, het is onze way of life. 

    People, Planet & Profit

    Wij geloven in de juiste balans tussen People, Planet & Profit. Natuurlijk is winst nodig voor continuïteit van ons bedrijf. Maar mensen en samen bijdragen aan een betere wereld, staan bij ons altijd op nummer één. Wij geloven in zakendoen waar iedereen blij van wordt. Collega’s, klanten, leveranciers en alle mensen om ons heen. Wij zijn zuinig op onze mensen en vinden het belangrijk om op een plezierige, efficiënte en bewuste manier met elkaar samen te werken voor het beste resultaat voor iedereen.

    Minder is meer

    Wij streven continu naar vermindering van onze milieubelasting en ons energieverbruik. Om deze reductie zichtbaar en stuurbaar te maken werken wij op basis van verschillende Prestatieladders en certificeringen, zoals CO2 Prestatieladder, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Prestatieladder (MVO), Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en Safety Culture Ladder. 
    Waar we juist meer van willen is recycling en hergebruik. Stap voor stap richting een circulaire economie. Daar geloven wij in en doen wij voor wat we kunnen.

    Van beleid naar actie

    De ontwikkelingen rondom duurzaamheid zijn constant in beweging. Ons MVO beleid is dat daardoor ook. We schaven voortdurend bij en onderzoeken hoe we nieuwe ontwikkelingen kunnen benutten binnen Breur. 

    Acties bepalen door te toetsen

    Vanuit onze korte- en langetermijndoelstellingen is een Duurzaamheids scorecard opgesteld met hierin een aantal kritische prestatie- of procesindicatoren (KPI’s). Deze KPI’s meten we doorlopend, zodat we kunnen bijstellen waar nodig. De directie van Breur initieert ieder jaar een interne audit die door de KAM manager wordt uitgevoerd. Het resultaat van de toetsing wordt direct na afloop van de beoordeling gepresenteerd aan de directie en betrokken afdelingen van Breur. Gezamenlijk bepalen wij wat we doen om weer een stap vooruit te zetten in ons streven naar een circulaire bedrijfsvorming en een bewuste samenleving.

    Wij zeggen niet alleen ‘JA!’ tegen duurzaamheid, wij willen het vooral doen!

    Breur en Duurzaamheid 

    Duurzaamheid op de werkvloer

    Een duurzamere samenleving begint bij jezelf! Dit doen we op alle vestigingen:

    • herbruikbare verpakkingen voor onze leveringen, zoals containers of kratten
    • dozen van gerecycled karton
    • tasjes van 100% biologisch afbreekbaar plastic
    • minimaliseren wegwerpverpakkingen
    • combineren van leveringen voor zo min mogelijk bezorgritten 
    • speciaal ritplanprogramma voor de meest efficiënte bezorgroutes
    • bewustzijn verhogen bij onze medewerkers over hun energieverbruik
    • alleen papieren, CO2-neutrale en herbruikbare bekers
    • alleen houten en herbruikbaar bestek
    • groene stroom


    Duurzaamheid in onze projecten

    Wij vinden het onze taak om klanten de beste informatie en voorlichting te geven over duurzame oplossingen. We ontwikkelen duurzame, energiezuinige en kostenbesparende alternatieven en bevelen steeds de beste mogelijkheden aan. Door toepassing van groene stroom, energie- en materiaal besparende oplossingen, verkleinen we onze CO2-emissie aanzienlijk.

    Duurzaamheid in werkkleding en PBM’s

    Weggooien van goede spullen is meer dan zonde en niet meer van deze tijd. Werkkleding die niet meer wordt gedragen, nemen wij retour. We zetten inzamelcontainers neer bij onze klanten en legen ze op afroep. 

    Hergebruik
    Is de kleding nog goed? Dan kunnen we de kleding een 2e leven geven binnen het bedrijf van de klant. Wij zorgen voor de reiniging en het op voorraad houden in ons magazijn. 

    Recyclen
    Kleding die niet geschikt is voor hergebruik, wordt gebruikt als grondstof voor andere producten. Denk aan tassen, isolatie en zelfs picknicktafels! 

    Werkschoenen
    In ons assortiment werkschoenen kiezen we ook voor duurzame opties. Zo produceert onze schoenleverancier EMMA werkschoen met een circulaire gedachte, gericht op hergebruik van materialen. Van oude schoenen worden nieuwe gemaakt. Via leverancier TenToes leveren we de ‘Say No To Plastic’ collectie. Laten we samen een einde maken aan overmatig gebruik en kiezen voor de toekomst!

     
    Duurzaamheid in transport

    Dagelijks rijden er tientallen bestelbusjes van Breur langs klanten in de Benelux om alle bestellingen volgens afspraak te leveren. Efficiëntie en reductiemaatregelen hebben hier groot effect. Door een speciaal ritplanprogramma verminderen we het brandstofverbruik per levering. De meest efficiënte routes zorgen voor een zo laag mogelijke CO2 uitstoot. 
    Doordat we in ons magazijn volledig scannend werken, is de kans op foute leveringen minimaal. Dat scheelt weer extra ritten.
    Ons wagenpark is uitgerust met bestelauto’s met Euro-6 motoren en wij rijden steeds meer elektrisch. We starten zelfs een test met bussen op waterstof. Een mooie stap om ons transport elke dag een beetje beter te maken.

    Duurzaam inzetten van mensen

    Iedereen is anders en iedereen draagt z’n eigen steentje bij binnen Breur. Onze klanten optimaal bedienen doen we samen. Elke collega is een onmisbare schakel binnen het totale proces en even belangrijk om onze klanten precies dat te leveren wat ze nodig hebben. 

    Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen op de manier en het tempo dat past. Wij zijn officieel gecertificeerd als erkend leerbedrijf en streven ernaar personen uit (potentieel) kwetsbare groepen in te zetten bij opdrachten. Zo bieden wij vaste leerwerkplekken en snuffelstages voor opleidingen van alle niveaus. 

    We hechten aan gelijke kansen voor iedereen. We ervaren dagelijks de kracht van oudere werknemers en willen zoveel mogelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen aan werk of werkervaring. 

    Iedereen leer van elkaar, helpt elkaar en kijkt om naar elkaar. Zo creëren we een duurzame werkomgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en iedereen zich gewaardeerd voelt. 

    Bewuste keuzes

    Meten is weten. We zetten al onze acties met de beste intentie in. Maar bieden ze de resultaten die we voor ogen hebben? En voldoen we aan alle kwalitatieve richtlijnen en eisen? Dat maken we inzichtelijk. Zodat we kunnen sturen op een mix van feiten, cijfers én gevoel. Een stevig fundament om bewuste keuzes te maken voor de ontwikkeling van ons bedrijf, onze mensen en de omgeving. Onderstaande Prestatieladders en certificeringen helpen ons hierbij:

    • Safety Culture Ladder, Trede 3
    • CO2 Prestatieladder, Niveau 3 (en richting Niveau 5)
    • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, MVO-Prestatieladder, Niveau 3
    • NEN-EN-ISO 9001: 2015
    • VCA Certificaat *
    • Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)
    • Bezig met ISO 14001 (September 2024)
    • Bezig met ISO 27001 (Oktober 2024)


    Halfjaarverslag (2024H1) Duurzaamheid, CO2 en Milieu

    Bij Breur IJzerhandel streven wij voortdurend naar duurzaamheid en milieubescherming. Ons Milieu Aspecten Register identificeert risico’s die voortvloeien uit onze bedrijfsvoering en helpt ons om de milieueffecten van onze activiteiten actief te beperken.

    Afvalbeheer is geoptimaliseerd: we scheiden afvalstromen zoveel mogelijk om herverwerking te bevorderen. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur houden we rekening met energie-efficiëntie om ons energieverbruik te optimaliseren. We streven ernaar de integrale milieubelasting zo laag mogelijk te houden, binnen economische grenzen.

    Ons productieproces is milieuvriendelijk en maakt zoveel mogelijk gebruik van groene stroom. We analyseren regelmatig de verwachtingen van stakeholders en passen ons beleid jaarlijks aan om voortdurende verbetering van milieuprestaties en preventie van milieubelasting te waarborgen.

    We onderzoeken continu mogelijkheden om de milieu-impact van transport te minimaliseren. Bij uitstoot, afvalwater en afvalstoffen streven we ernaar om schade te voorkomen en passen we de hoogste Europese normen toe (ISO 14001, VCA). We hebben noodplannen klaarstaan om snel en effectief te reageren bij calamiteiten.

    Onze ecologische voetafdruk wordt zo klein mogelijk gehouden door reductie van milieubelasting, energiegebruik en CO2-uitstoot. We blijven steeds zoeken naar nieuwe kansen voor duurzame producten, processen en diensten, waarbij we streven naar het verhogen van het gebruik van gerecycleerde grondstoffen.

    Wet- en regelgeving worden jaarlijks geactualiseerd en middels interne audits getoetst. Dit is opgenomen in ons managementsysteem en bewustwordingsprogramma "Mensje". We hebben een helder beeld van alle relevante eisen en wensen van belanghebbenden en werken structureel om aan deze te voldoen.

    Wat biodiversiteit betreft, zorgen wij ervoor dat onze activiteiten zo min mogelijk negatieve effecten hebben op de omliggende leefomgeving. We scheiden afvalstromen en minimaliseren energieverbruik, met als doel een beter milieu voor nu en de toekomst. Door het toepassen van milieuvriendelijke technologieën, producten en diensten, en door recycling, dragen we bij aan een duurzame toekomst. Samenwerking en kennisdeling staan daarbij centraal.


    Wij blijven ons inzetten voor een duurzaam beleid en een verantwoorde toekomst, in lijn met de hoogste Europese normen.


    'Goed zorgen voor elkaar en de planeet'